Pavel Zedníček (Hans Gebert) - seriál Četníci z Luhačovic

Pavel Zedníček (Hans Gebert) - Četníci z Luhačovic

Pavel Zedníček (Hans Gebert)

Datum narození: 1.11.1949
Znamení: štír

Charakteritika postavy Hanse Geberta:Strážmistr první platové třídy, později povýšen na vrchního strážmistra druhé platové třídy. Rakušák, bývalý velitel četnické stanice v Luhačovicích. Je to zkušený, poctivý četník, který se dvou mladíků na zkušené ujme až s otcovskou péčí. Ostatně sám žádné děti nemá, jen malého pejska a manželku, která změnu politických poměrů nese tak těžce, že ani nevychází z domu.

Pavel Zedníček je český herec, bavič, moderátor a dabér. Televizní diváci si jej pamatují také jako svérázného televizního moderátora úspěšné televizní soutěže Kufr a pořadu Ptákoviny. Působí také jako dabér (namluvil např. Ala Bundu ze sitcomu Ženatý se závazky či Franka Lamberta z rodinného sitcomu Krok za krokem).

Již během studií na brněnské JAMU vystupoval v divadle na Provázku v Brně, krátce po vystudování školy v roce 1973 však nastupuje do Činoherního studia v Ústí nad Labem. Zde hraje společně s Jiřím Bartoškou a s Karlem Heřmánkem až do roku 1977, kdy dostávají nabídku na angažmá v Divadle Na zábradlí v Praze, kterou všichni tři využívají. V Divadle Na zábradlí hraje až do roku 1990 a jeho největšími rolemi zde jsou Hamlet nebo don Juan. Poté pomáhá Karlu Heřmánkovi s rozjezdem jeho divadla Bez zábradlí. Zde však nepůsobí delší dobu a v průběhu času účinkuje v dalších divadlech, např. Divadlo ABC nebo v Národním divadle. V současné době působí v divadle Kalich.

Filmografie

  • 2017 - Četníci z Luhačovic
  • 2017 - Don Quijote v Čechách
  • 2017 - 8 hlav šílenství
  • 2016 - Jak básníci čekají na zázrak
  • 2013 - Podoba lásky
  • 2013 - Špačkovi v síti času
  • 2012 - Helena
  • 2011 - Westernstory
  • 2011 - 4teens
  • 2009 - Bez předsudků
  • 2009 - Dům U Zlatého úsvitu
  • 2009 - Láska rohatá
  • 2009 - Muži v říji
  • 2009 - Pamětnice
  • 2009 - Vyprávěj
  • 2008 - Expozitura
  • 2008 - Fišpánská jablíčka
  • 2007 - Četnické humoresky
  • 2007 - Dítě hvězdy
  • 2007 - Inspektor Fousek na stopě
  • 2007 - O kominickém učni a dceři cukráře
  • 2006 - Letiště
  • 2006 - Mississippi Queen z Pohořelic
  • 2006 - Poslední kouzlo
  • 2006 - Poslední sezona
  • 2006 - Všechno nejlepší!
  • ...

Rozhovor s Pavlem Zedníčkem o jeho roli v seriálu Četníci z Luhačovic

Prakticky denně jste se při natáčení potkával s mladšími kolegy, Robertem Hájkem a Martinem Donutilem. Jak na spolupráci s nimi vzpomínáte?
„S kluky jsme se bez problémů sehráli. Moc pěkně se mi s nimi hrálo. Martina znám od jeho tatíka, ale s Robertem jsem se seznámil až díky Četníkům. Sedli jsme si spolu tak pěkně, že teď hraje s námi v Divadle Kalich v jedné komedii.“

Musel jste si dobu první republiky něčím připomínat?
„Nemusel. Za prvé mám dědu, který tuto dobu zažil. Byl kovářem a projel celou frontu, staral se tam o koně. Nosil i stejně zatočený knír jako já teď. Takže si tak trochu připadám jako vlastní děda po devadesáti letech. Za druhé, člověk má všeobecné povědomí, znalosti o tehdejší době.“

Čím je Vám období mladé Československé republiky blízké?
„Když vidím fotky z tehdejší doby, jak byli všichni vyštafírovaní a upravení, bylo to úplně něco jiného než dnes. A ženský, ty byly tenkrát krásný. Samozřejmě, ta doba byla těžká, ale lidi k sobě měli úctu, která už dnes moc není, bohužel. Lidé v té době uměli nádherně psát a používali vznešené výrazy. Třeba v dopisech. Člověk z nich cítil, jak lidem na sobě vzájemně záleží. Používali výrazy jako: velevážená slečno, s úctou apod. Dnes je to už jen nazdar a ahoj. Přijde mi to trošku smutné.“

Poznal jste díky natáčení Četníků z Luhačovic nějaká nová místa?
„Já mám docela proježděno, prošmejděno po republice. Ale samozřejmě neříkám, že jsem už viděl vše. Natáčeli jsme v Jimramově, tam to znám, točili jsme tam nějaké pohádky. Z okolí Luhačovic pocházím, Lednici mám také projetou. S Četníky jsme objevili různé malé a zapadlé dědinky, třeba Ubušínek, tam všude je nádherná krajina.“

Zdroj a foto www.ceskatelevize.cz